tiistai 28. toukokuuta 2013

Kania ja leivänpaistoa Toukojuhlassa

Lauantaina 18.5.2013 vietettiin Pukkisaaressa Toukojuhlaa, jota edelsivät tuttuun tapaan kokkailusessiot. Perjantai-iltana valmistettiin piimäjuustoa kekriltä jo tutun reseptin mukaan, ja yön yli rautapadassa hautui kokonainen kaniini päineen ja muutamine sisäelimineen kaikkineen. Kani tuli Ranskasta K-Market Mustan Pekan kautta.

Tuore jänö padassa. (Kuvat: J. Sahramaa 2013)

Kanipata

Laitetaan rasvattuun isoon pataan tuore jäniseläin kokonaisena, lisätään jonkin verran vettä liemeksi, pari sipulia paloina, maustepippureita, suolaa, laakerinlehtiä ja katajanmarjoja. Annetaan hautua yön yli 100 C lämpötilassa. Syödään.


Kypsää kania.

Kanipadan kanssa syötiin kevätkeittoa, johon tuli varhaiskaalia, lanttua, sipulia, nokkosta ja liemeksi juustoheraa. Maustettiin suolalla ja keitettiin avotulella isossa padassa reilu tunti.

Tämänkertaisen ruoanlaiton ehkä tärkein kokeilu oli leivän paisto varhopatsastalon savikupoliuunissa. Edellisessä uunissa oli kyllä ainakin kertaalleen paistettu hiivaleipää ihan hyvällä menestyksellä, mutta sittemmin uuni itse tuhoutui Hiiden hirven hiihdossa 2011. Uutta uunia puuhattiin pitkään ja hartaasti, ja tämä leipominen olikin sen viimeinen tulikoe ennen täysin kelvoksi toteamista. Leipätaikinan pohjana toimi ohraleivän ohje Kotiruoka-klassikkokeittokirjasta, kaksinkertaisena, juustoheraan ja ihan kaikista jauhoista, joita kaapista löytyi.

Sekahiivaleipä savikupoliuunissa (noin seitsemän leipää)

Taikina:
100 g hiivaa
2 l juustoheraa
2 rkl suolaa
100 g voita
1 kg ohrajauhoja
vajaa 1 kg vehnäjauhoja (osa graham- ja täysjyväjauhoja)
reilu 1 kg ruis- ja tattarijauhoja sekä tattari- ja kaurahiutaleita

Lämpimään nesteeseen liotetaan hiiva, vaivataan jauhot hyvin sekaan, yritetään saada aikaiseksi sitko (vaatii sitä vehnää). Taikinan annetaan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa liinan alla jopa kaksinkertaiseksi. Leivotaan jauhotetuin käsin leipiä, joiden annetaan uudelleen kohota liinan alla.


Leipiä kohoamassa kaukalossa.

Paistaminen:
Uunia lämmitetään ensin pienillä, hiljalleen suurennetuilla tulilla pari tuntia ja lopulta poltetaan täysi pesällinen. Kun hiillos alkaa olla hiipunut, työnnetään hiilet ja tuhka uunin takaosaan (tai voi ne varmasti vetää uloskin), ja lakaistaan uunin pohja kostutetulla varpuluudalla tai kuusenhavuilla. Leivät työnnetään leipälapiolla uuniin, paistetaan noin puoli tuntia ja mahdollisuuksien mukaan käännetään puolivälissä. Syödään tuoreena voin kera.

 Ihan hyvät tulet. Tuvassa voi halutessaan saunoa lämmityksen aikana.

Ensimmäiset leivät menivät uuniin hiilloksen ollessa vielä vähän liian kuuma, arvattavin seurauksin. Toisista sen sijaan tuli varsinaisia mallikappaleita. Kääntäminen paiston aikana oli selvästi tasaisen paistumisen kannalta hyväksi, todistivat Ahti ja Taru.

Ahti parantelee ensimmäistä leipäerää tarjoilukuntoon.

Leipuri Hiiva ja melko täydelliset lämpimäiset.

Sekahiivaleipä, voi ja piimäjuusto maistuivat kevätillassa.

Ruokakerhon seuraava kokoontuminen on kesäretki Lahteen 8.-9.6.2013. Tarkoitus on lauantain kuluessa kokeilla kokeilla rosvopaistia, valmistaa makkaraa ja keittää munia ilman kattilaa. Pukkisaareen palataan hengausviikonloppuna 29.-30.6.2013, jolloin suunnitelmissa on jatkaa uuniruokia erilaisten karjalaishenkisten piirakoiden merkeissä. Mukaan mahtuu vielä! :)

Ei kommentteja: