torstai 31. tammikuuta 2013

Muutama talvisempi resepti

Nämä reseptit eivät sinänsä liity varhaisen ruoanlaiton kerhon kokoontumisiin, vaan edustavat talven mittaan muissa yhteyksissä kokeiltuja varhaisempia reseptejä.

Lämmitettyä viiniä Mathilda Langlet’in Täydellinen käsikirja perheenemännille -teoksen (1885) mukaan

4 survottua kardemummaa, kanelinkuoren sipale, pomeranssin kuori, josta valkoinen kerros on leikelty pois, hiukka survottua inkivääriä ynnä ¼ kg sokeria keitetään 1/8 vesilitrallisessa. Toiseen kastrulliin kaadetaan kaksi pulloa portviiniä, johon pannaan kaksi paistettua, sipaleihin leikeltyä omenaa; viinin tultua kiehuvan kuumaksi, vaan ei kiehuvaksi, kaadetaan siihen tuo vesi höysteineen, sekä vaahdoksi piesty munanvalkuainen; kaikkea tätä hämmennetään kunnollisesti, kansi lasketaan kastrullille, ja viinin annetaan olla sinänsä pari minuuttia, joiden kuluttua se siivilöidään, kaadetaan kulhoon ja tarjotaan nautittavaksi.

Lämmitetyksi viiniksi voi myöskin käyttää punaista viiniä; mutta silloin ei tarvitse keittää sokeria eikä höysteitä eriksensä, vaan kaikki pannaan yhdessä tulelle, kunnes seos on tullut kiehuvan kuumaksi, vaan ei ruvennut kiehumaan. Silloin ei saa panna pomeranssinkuorta höysteiden sekaan.



Omenat viinikattilassa. Epämääräisen oloinen violetti massa pinnalla on munanvalkuaista, joka siivilöitiin sittemmin pois. (Kuvat: J. Sahramaa 2012 ja 2013)

Lämmitettyä portviiniä. Kuvan mukillisesta tuli muuten aika lämmin ja hellä olo :)

Tämä resepti julkaistiin myös Talomuseo Glimsin Facebook-sivun joulukalenterissa.

Loppiaisaattona vietettyjä tupaantuliaisia varten selviteltiin Shakespearen hengessä brittiläisiä loppiaisperinteitä. Yksi niistä oli lambswool-juoma, jota valmistettiinkin yli neljällekymmenelle vieraalle aika kattilallinen. Robert Herrickin runossa ‘Twelfe-Night’, tai ‘King and Queene' vuodelta 1648 kuvaillaan juomaa:

Next crown a bowl full
With gentle lamb’s wool :
Add sugar, nutmeg, and ginger,
With store of ale too ;
And thus ye must do
To make the wassail a swinger.

Meillä käytetty resepti oli suunnilleen tämä, joskin moninkertaistettuna

Lambswool

1,5 l omenasiideriä (Bulmer's)
6 pientä omenaa
1 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
150 g ruskeaa sokeria

Ensin valmisteltiin omenat: uuni lämmitetään 120 C, omenoista poistetaan kota ja laitetaan uunipellille. Omenoita paistetaan uunissa ainakin tunti, kunnes ne ovat läpipehmeitä ja kuoren saa pois pelkin sorminkin (omenoiden kannattaa antaa jäähtyä hetken ennen kuorimista).

Sokeri liotetaan kattilassa pieneen määrään kuumennettua siideriä. Lisätään mausteet ja hiljalleen myös loppu siideri kuumentaen seosta samalla mutta varoen kiehumista.
Vähän jäähtyneet omenat muussataan tasaiseksi seokseksi, joka lisätään kuumaan siideriin. Vispataan ja tarjoillaan lämpimänä. 


Tätä reseptiä täytyy ehdottomasti kokeilla uudelleen, sillä emme bileolosuhteissa malttaneet odottaa omenien riittävää pehmenemistä - niinpä osa niistä jäi vähän koviksi, mikä puolestaan vaikutti negatiivisesti juoman koostumukseen. Reseptiä voisi myös kokeilla käyttäen melko makean siiderin tilalla alea.

Lambswoolin kanssa tarjoiltiin loppiaisaattokakkua, johon perinteisesti oli ollut tapana piilottaa papu - kuka sen löysikin, oli sitten illan juhlien kuningas tai kuningatar. Loppiaiskakut olivat tavallisesti peribrittiläisiä kuivahedelmäkakkuja, meillä tarjottiin hyväksi havaittua tahmeaa peetelikakkua, jonka resepti on peräisen samaisen talomuseon entiseltä Maikki-oppaalta.

Taatelikakku

2 dl vettä
450 g kivettömiä taateleita
200 g voita
2 munaa
2-3 dl sokeria
1/2 dl kermaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria


Vesi ja taatelit kiehautetaan, ja jäähdytetään sitten sähkövatkaimella sekoittaen kuohkeaksi massaksi. Lisätään voi  vielä kuumaan mössöön, ja munat yksitellen. Lisätään taikinaan sokeri, kerma ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoitetaan varovasti tasaiseksi taikinaksi, laitetaan korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan uunin alatasolla 45 min - 1 h.

Juhlia varten valmistettiin kaksi isoa kakkua, joista molempiin sujautettiin mukaan pronssinen hello kitty -hahmo. Itse juhlissa matematiikkalukion opettaja ja hiukkasfysiikan tohtori laskivat läsnäolijoiden pääluvun, minkä jälkeen vapaaehtoiset avustajat leikkasivat oikean määrän viipaleita ja tarjoilivat kakun. Kuningas ja kuningatar kruunattiin hassuilla hatuilla, mistä ei valitettavasti tullut valokuvaa. Kakku tuntui maistuvan myös muille juhlavieraille erinomaisesti.

Hello kitty kärsi pieniä pintavaurioita jouduttuaan kakkuun.

Ei kommentteja: