torstai 31. tammikuuta 2013

Kekriruokaa viime syksyltä

Muistumia viime syksyltä: Sommelon kekriä vietettiin 27.10.2012, ja sitä varten piti tietysti taas kokata, tällä kertaa jo edellisenä iltana sisätiloissa. Jotta kokkaussessioiden lomassa ei olisi tullut liian nälkä, valmistettiin illan aikana syötäviksi pieniä piiraita liha- ja kasvistäytteillä. Ohje oli sovellettu jo tutuksi tulleesta Keskiaikaharrastajan keittokirjasta, ja löytyy myös One year and thousand eggs -blogin reseptiosiosta nimellä "Chewettes – pienet piiraat".

Pienet piiraat - varhaisen ruoanlaiton kerhon kekriversio
enemmän kuin 8 ihmistä jaksoi kerralla syödä

Taikina
10 dl täysjyvävehnäjauhoja (ei ehkä olisi kannattanut tehdä kokonaan täysjyväjauhoista)
5 dl vettä
1 1/2 tl karkeaa merisuolaa

Täyte 1

- 2 pussia pinaattia (pakasteesta, sulatetaan ja valutetaan)
- 200 g fetajuustoa

Täyte 2

500 g hirven jauhelihaa
n. 10 taatelia silputtuina
inkivääriä
suolaa

Taikina-aineet sekoitetaan ja taikinasta kaulitaan pieniä pyöreitä piiraita. Kuhunkin piiraaseen laitetaan nokare täytettä ja suljetaan veden avulla. Uppopaistetaan rasvassa.

Piiraista tuli täysjyväjauhoista tehtyinä vähän kovia, olisi varmaan kannattanut laittaa ainakin osa tavallisia vehnäjauhoja. Hirven jauheliha oli myös hieman vähärasvaista - parempi sekoitus voisi syntyä laittamalla esimerkiksi osa rasvaisempaa sianlihaa, niinkuin Saaran yllälinkatussa ohjeessa tehdään.

Kaalikääryleet, kasvisversio

1 kaali
2 sipulia
3 dl ohrasuurimoita (2 dl voisi riittää)
suppilovahveroita (kuivattuja ja liotettuja, alkuperäismäärä tuoreena 3 l)
2 kananmunaa
1 tlk kermaviiliä
valkopippuria, meiramia, suolaa
fariinisokeria
voita

Poistetaan kaalin kanta, keitetään loppua kaalia kokonaisena, kunnes se pehmenee. Irrotellaan kaalin pinnalta lehtiä yksitellen sitä mukaa kun pehmenevät, nostetaan valumaan ja jäähtymään.
Valmistetaan täyte pilkkomalla sienet ja sipuli ja paistamalla niitä voissa sekä keittämällä ohra paketin ohjeen mukaan. Sekoitetaan joukkoon muna ja kermaviili sekä pilkotaan kaalin sisäosat mukaan täytteeseen. 
Nokare täytettä nostetaan kullekin kaalinlehdelle, ja kääritään ne siisteiksi paketeiksi. Kääryleet nostetaan uunipellille ja niiden päälle valellaan veteen liotettua fariinisokeria ja laitetaan muutama voinokare. Paistetaan uunissa 200 C, kunnes kääryleet ovat ruskistuneet pinnalta.

Kääryleistä tuli puolukkahillon kanssa oikein hyviä.

Kaalikääryleet (keskellä) ja pienet piiraat (reunoilla) lämmittelemässä muurikalla. (Kuvat: J. Sahramaa 2012)

Kirsi kauhan varressa.

Kaalikääryleiden lisäksi valmistettiin lanttukukkoa ja lihapataa, joista kummankaan reseptiä ei kirjattu erikseen ylös. Lanttukukon resepti lieni samankaltainen kuin tämä, mutta kasvisversiona. Lihapataan meni karjalanpaistilihoja ja kaksi karitsanlapaa, joita sai pakasteena Helsingin lihaexperteiltä. Molemmat taisivat olla yön yli kotiuunissa miedolla lämmöllä, ja folioon käärittynä saareen tuotu kukko oli tarjoiltaessa vielä lämmintä. Pieni Papu-koira puolestaan kunnostautui tekemällä salamasyöksyn padan reunalle ja nappaamalla lampaanluun suuhunsa ennen kuin kukaan ehti estää.

Lihapataa uudelleenlämmityksessä. 

Vähän vuodenaikaan sopimattomasti valmistettiin myös tuorejuustoa.

Piimäjuusto

3 l täysmaitoa
1 l piimää
2 kananmunaa
persiljaa
suolaa

Maito kiehautetaan. Munat vatkataan piimän joukkoon, ja sekoitetaan maitoon. Seos kuumennetaan uudelleen kiehumispisteeseen ja nostetaan sitten jäähtymään. Juustomassan tekeydyttyä (tekeytyminen alkaa välittömästi ja kestää ehkä puolesta tunnista tuntiin) se nostellaan harsolla peitettyyn juustomuottiin tai siivilään lisäten väleihin suolaa ja persiljaa. Kun kaikki massa on siivilässä, juusto nostetaan alusastian kanssa jääkaappiin valumaan yön yli.

Tällaisesta juustosta tulee paljon heraa, mutta tällä kertaa emme tainneet keksiä sille kovin fiksua jatkokäyttöä. Jonkin verran heraa taisi mennä tölkkeihin ja pakkaseen sämpylöiden leipomista varten.

Juusto kumottuna tarjoiluastiaan.

Kekrijuhlijoiden tehtäväksi jäi sitten varsinainen syöminen, ja hyvin tuntui maistuvan.

Joko sitä ruokaa saa?

Lisukkeina tarjottiin voita, puolukkahilloa ja puolalaista simaa.

Välillä harrastettiin pihaleikkejä.

Ruokakerhon seuraava, kalateemainen kokoontuminen on itse asiassa huomenna 1.2.2013, mutta katsotaan, jos sitä ennen ehtisi vielä naputella muutaman talven mittaan kokeillun reseptin.

Ei kommentteja: